حقوق گمرکی دارای تبصره های بسیاری است اما این بین برخی از موارد نسبت به سایر گزینه ها دارای اهمیت بیشتری هستند، داشتن کارت بازرگانی برای تمام افرادی که در حوزه صادرات و واردات فعالیت می نمایند، از این دسته است.همواره باید در نظر داشته باشید که کارت بازرگانی به افرادی تعلق می گیرد که مراحل اداری خاصی را پشت سر بگذارند و مدارک مشخصی را ارائه بدهند. اما باید در نظر داشته باشید که بر اساس حقوق گمرکی و بروزرسانی های هر ساله آن شرایط دریافت این کارت نیز تغییر می نماید که در این مقاله قصد داریم به موضوع مذکور بپردازیم.
تغییر شرایط اخذ کارت بازرگانی در قوانین و حقوق گمرکی:
به صورت کلی باید در نظر داشته باشید در باب حقوق گمرکی که توسط اتاق بازرگانی هر ساله ارائه می شود، کارت ها به دو صورت حقیقی و حقوقی می باشند. بازرگان حقیقی که اقدام به دریافت این کارت می نماید، در واقع فردی می باشد که برای اهداف شخصی قصد وارد نمودن یا خروج یک کالای خاص را دارد. این شخص نباید حتما دارای شرکت حقوقی باشد. کارت بازرگانی به صورت یک ساله ارائه می شود و در تمام جهان نیز می توان از آن بهره برد. طبق آخرین بروز رسانی در قوانین و حقوق گمرکی، سه نوع کارت بازرگانی وجود دارد که عبارتند از تجاری، خدماتی و تولیدی.
البته در قدیم یک نوع کارت بازرگانی نیز وجود دارد که به آن کارت موردی نیز می گفتند. به این معنا که برای افرادی که تنها 1 بار نیاز به وارد نمودن یا خارج کردن کالا نیاز داشتند، صادر می گردید.
-
کارت بازرگانی تجاری:
در حقوق گمرکی داشتن این کارت بسیار ارزشمند می باشد زیرا تمام امور گمرکی از ابتدا تا ترخیص کالا منوط به داشتن این کارت است.
-
کارت بازرگانی حقوقی:
اگر جز افراد حقوقی می باشید که قصد سرمایه گذاری دارید، لازم است تا از این کارت ها بهره ببرید. افرادی که این کارت را دریافت می نمایند، در حوزه فعالیت خود می توانند اقدام به واردات یا صادرات نمایند.
-
کارت بازرگانی تولیدی:
افراد با داشتن این کارت مجاز هستند تا ابزار و ماشین آلات صنعتی مورد نیاز خود را برای تولید محصولات وارد نمایند و سپس پس از تولید آنان را صادر کنند.
برای کسب اطلاعت بیشتر درباره ی انواع کارت بازرگانی به مقاله ی ” انواع کارت بازرگانی کدامند؟ ” مراجعه کنید.
به صورت کلی باید در نظر داشته باشید که هر ساله با توجه به نوسانات قیمت ارز، تغییر شاخص تورم و مشکلات و گاها تحریم های بین المللی نیاز است تا شرایط ورود و خروج کالا و شرایط اخذ کارت بازرگانی تغییر یابد. این موارد توسط دولت و اتاق بازرگانی تعیین شده و تحت عنوان حقوق گمرکی به اداره گمرک ارائه می شود. اما به صورت کلی هم اکنون برای اخذ کارت بازرگانی لازم است تا مراحل زیر طی شود:
- متقاضی باید دارای 23 سال تمام باشد. البته آقایان باید حتما دارای کارت پایان خدمت نیز باشند.
- برای دریافت کارت نیاز است تا فرد حتما دارای رشته تحصیلی مرتبط باشد یا دارای سابقه کاری هم سو با تجارت و بازرگانی باشد. اداره گمرک برای این مورد حداقل سه سال سابقه کار نیاز دارد.
- شخص می بایست با قوانین گمرکی، پولی، اداری و ضوابط موجود آشنا باشد.
- متقاضی باید دارای گواهی سوپیشینه بوده و صلاحیت اجتماعی و مالی مورد نیاز را داشته باشد.
- لازم است تا فرد حتما اظهارنامه قانونی خود را در یکی از دفاتر مورد تایید، ثبت نماید.
- از لحاظ قانونی فرد مشکلی بابت صادر نمودن و وارد کردن کالا نداشته باشد.
چرا بهتر است تا افراد همواره کارت خود را با آخرین تغییرات بروز نموده و به صورت کلی آن را دریافت نمایند؟
در حقوق گمرکی تمدید کارت بازرگانی بسیار مهم می باشد. از همین رو توصیه می گردد تا بر اساس آخرین تغییرات، اقدام به تمدید آن نمایید. از جمله مزایای آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- به کمک کارت بازرگانی شما به راحتی خواهید توانست که انواع ویزای تجاری را در کوتاه ترین زمان ممکن دریافت نمایید.
- به کمک مزایای این کارت قادر خواهید بود تا جز اتاق بازرگانی شده و از مزایای آن بهره ببرید.
- هر گونه کالای مرتبط با کسب و کار خود را می توانید از طریق گمرک وارد نمایید.
- می توانید به راحتی فعالیت های خود را در منطقه و جهان گسترش دهید.
- از طریق این کارت می توانید در نمایشگاه های بین المللی شرکت کنید.
با توجه به پروسه های کاری و شرایط اقتصادی کشور گاها لازم است تا حقوق گمرکی دستخوش تغییراتی قرار گیرد و اطلاعات آن آپدیت شود. باید در نظر داشت که گاها تغییرات سیاست های بانک مرکزی نیز می تواند روال فعالیت های اشخاص یا شرکت هایی که دارای این کارت هستند را تغییر داده و آزادی عمل را از آنان سلب کند.
برای دریافت کارت بازرگانی به چه مواردی نیاز دارید؟
بر طبق حقوق گمرکی مصوب، افرادی که مایل هستند از مزایای کارت بازرگانی استفاده نمایند و این کارت را دریافت کنند، لازم است تا مدارک زیر را حتما در اختیار داشته باشند:
- اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی مربوطه
- داشتن تمبر به مبلغ 10 هزار تومان
- داشتن گواهی سوپیشینه
- داشتن کد اقتصادی برای شرکت های حقوقی
- اظهارنامه شرکت به همراه اساسنامه آن
- ارائه مدارک تحصیلی
- ارائه سند مالکین شرکت یا ارائه اجاره نامه آن
باید در نظر داشته باشید که اگر یک فرد خارجی بخواهد کارت بازرگانی ایرانی دریافت نماید، در صورتی این مورد به ایشان ارائه می شود که شرکت روبرو نیز به افراد ایرانی اجازه تجارت در آن کشور را بدهد. از سوی دیگر شخص مد نظر باید حتما دارای مدارک اقامت معتبر در داخل کشور ایران باشد.
با توجه به توضیحاتی که در بالا عنوان شد، داشتن کارت بازرگانی برای تمام افرادی که قصد وارد نمودن یا صادر کردن کالایی از گمرک را دارند، الزامی است. این کارت دارای اعتبار یک ساله می باشد و هر ساله نیز قوانین اخذ آن با توجه به قوانین داخل کشور، تحریم، سیاست های بانک مرکزی ممکن است تغییر یابد لذا لازم است تا به صورت مستمر، قوانین دریافت کارت فوق را بررسی نمایید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره ی رایگان به دفتر حقوقی بهرام کنعانی مراجعه کنید.