حقوق گمرکی

حقوق گمرکی به هزینه ها و قوانین وضع شده توسط اداره گمرک و سازمان های تابعه نظیر بیمه و … گفته می شود که برای ورود کالا از این بخش باید به آنها دقت شده و در نظر گرفته شود. هر کالایی برای ورود به کشور باید هزینه ای را پرداخت نموده که در عام به آن مالیات گفته می شود اما در واقع همان تعرفه گمرکی می باشد. در این مقاله قصد داریم تا در خصوص حقوق گمرکی اطلاعات جامعه ای را در اختیار شما قرار دهیم.

آشنایی با حقوق گمرکی و مبانی آن:

به صورت کلی برای ورود هر کالایی از دروازه گمرک لازم است تا هزینه پرداخت شود. این هزینه ها در دو دسته اساسی تقسیم می شوند:

  • هزینه های مستقیم
  • هزینه های جانبی

این هزینه ها عموما به صورت بین المللی تعریف می شوند و لازم است تا کشورهای عضو سازمان WTO حتما از آن پیروی کنند.حقوق گمرکی در واقع هزینه ای است که به اداره گمرک پرداخت می شود اما باید در نظر داشت که توسط بسیاری از سازمان های وابسته همانند اداره بنادر و … وصول می شود. این حق برای تمام مواردی که وارد کشور می شوند، 4 درصد در نظر گرفته می شود. البته برای هر کالا یک سود مشخص بازرگانی نیز اخذ می شود که این مورد توسط دولت مشخص می گردد. علاوه بر این میزان 9 درصد ارزش افزوده، 1 درصد عوارض هلال احمر و 4 درصد عوارض کالای فرهنگی نیز اخذ می گردد. اگر بخواهیم به صورت کلی به این مورد بپردازیم، معنای حقوق گمرکی به صورت زیر بیان می شود:

آشنایی با حقوق گمرکی و مبانی آن

هزینه هایی که دولت برای بحث حمایتی و مالی از کالای داخل شده اخذ می نماید. این مبلغ بر اساس ارزش کالا می تواند متفاوت باشد و روش های زیادی نیز برای پرداخت آن وجود دارد.

برای حقوق گمرکی چه قوانین مهمی وجود دارد؟

در بحث تعرفه گمرکی، قوانین و تبصره های متفاوتی وجود دارد اما برخی از مهمترین آنان در زیر درج شده است:

قانون اول:

این مورد جز مهمترین قوانین موجود است و بر این اصل اشاره دارد که حقوق گمرکی باید در زمان تعیین شده به اداره گمرک پرداخت شود. این مورد شامل عوارض و همه هزینه های جانبی می باشد.

قانون دوم:

تبصره هایی که در بحث حقوق گمرکی و تعرفه گمرکی وجود دارد، همگی توسط دولت تعیین می شود لذا امور اصلی بر عهده دولت است.

قانون سوم:

دولت موظف است تا برای هر کالای تجاری یک سود تجاری نیز در نظر بگیرد. این مورد تنها در زمان تجارت با سایر کشورها معنا می یاید و سود تعیین شده نیز بر اساس کالا و کشور مذکور می تواند متفاوت باشد. سود بازرگانی باید همواره با اداره بازرگانی و نهادهای مربوطه پرداخت شود. لذا گمرک در این مورد دخالت نمی نماید و در هزینه و زمان نیز صرفه جویی خواهد شد.

البته باید در نظر داشته باشید که در بحث گمرک قوانین زیادی وجود دارد اما این سه اصل از مهم ترین ها می باشندو دولت برای اینکه فعالیت این سازمان را مدون تر نماید برای پروسه خارج نمودن کالا از گمرک و اخذ مالیات بر آنها قوانین ریز و جامعی وضع نموده است.

به صورت کلی تعرفه هایی که بر کالاهای گمرکی وارد می شوند در دو دسته تعرفه گمرک و تعرفه های حمایتی طبقه بندی می شوند. تعرفه گمرک، هزینه های مربوط به اداره گمرک و مالیاتی است که در بالا توضیح داده شد اما هدف از تعرفه ارشادی و حمایتی، در نظر گرفتن مبالغی برای قیمت کالا در جهت همسان سازی با بازار و ایجاد شرایط رقابتی است. منظور از تعرفه ارشادی، این مهم می باشد که بتوان خریدار و مشتری را به سمت کالا هدایت نمود و به زبانی ساده نوع مصرف کننده را مشخص کرد.

تعرفه های گمرک

آیا برای ترخیص کالا از گمرک و تنظیم حقوق گمرکی، اولویت بندی وجود دارد؟

پاسخ به این سوال مثبت می باشد. همواره برای ترخیص کالا و با توجه به نوع کالا، قوانین و اویت های متفاوتی وجود دارد. در کشور ایران با توجه به سیاست های موجود می توان بیان داشت که 10 دسته اصلی کالا برای مشخص نمودن حقوق گمرکی وجود دارد. برای هر کدام از کالا های موجود در این 10 دسته، سهم ارزی مختلفی در نظر گرفته می شود. جالب است که بدانید کالای های لوکس در دسته دهم قرار دارند که سود بازرگانی آنها دو برابر سود سایر کالاها است و ارز دولتی نیز به آنها اختصاص داده نمی شود. در ایران سازمان توسعه تجارت اولویت بندی فوق را انجام می دهد.

حقوق گمرکی را می توان از دسته های مختلف اولویت بندی نمود اما برخی از مهمترین انواع آن در زیر درج شده است:

  • حقوق گمرکی از نظر مقاوم تعیین کننده:

از این حیث تعرفه می تواند به صورت مستقیم یا قراردادی باشد. در تعرفه مستقیم، این مورد به صورت مستقیم توسط افراد ذینفع مشخص می شود اما در نوع قراردادی به دلیل مصالحه های قراردادی، به صورت چند جانبه تدوین می گردند.

  • حقوق گمرکی بر اساس ظاهر:

در این بخش نیز حقوق از لحاظ شکل به دو دسته ترکیبی و واحد تقسیم بندی می شوند. در حالت واحد تعرفه 4 درصد و در حالت ترکیبی نیز به ازای هر واحد، تعرفه جداگانه ای مشخص می شود.

  • حقوق گمرکی از لحاظ ماهیت:

دو دسته عمومی و ترجیحی در این بخش وجود دارند. تعرفه عمومی همان گونه که از نام آن مشخص است، برای تمام کالا ها یکسان می باشد. اما نوع ترجیحی بر اساس کشوری که اقدام به ارائه این کالا نموده است، گاها متفاوت خواهد بود.

گمرک ایران

به صورت کلی باید در نظر داشته باشید که برای وارد شدن هر کالایی به کشور لازم است تا هزینه ای پرداخت شود. این هزینه در دو دسته مختلف طبقه بندی می شود. در دسته اول عوارض ورود می باشد که برخی از افراد به آن مالیات غیرمستقیم نیز می گویند. در دسته دوم نیز هزینه های مربوط به وصول کالا است. در این بخش هزینه های بارگیری، بررسی استاندارد بودن کالا و … وجود دارند. حقوق گمرکی عموما توسط دولت مشخص می شود و اداره گمرک پس از اخذ این مبالغ آن را به حساب سازمان های مربوطه واریز می نماید.

برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره ی رایگان به دفتر حقوقی بهرام کنعانی مراجعه کنید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]