قاچاق گمرکی در واقع به ورود کالا به صورت غیرمجاز و پشت سر گذاشتن امور اداری گمرک به داخل مرز کشور گفته می شود. چنانچه این کالا ها پس از ورود به کشور کشف شوند، به عنوان قاچاق گمرکی شناخته شده و دولت حق ضبط این موارد را دارد. باید در نظر داشت که کالای قاچاق گمرکی در بحث حقوق گمرکی دارای تبصره های فراوانی می باشد که در زیر به برخی از مهمترین های آنان اشاره شده است:
آشنایی با تبصره های شناخت کالاهای قاچاق گمرکی:
به صورت کلی باید در نظر داشت که مسیرهای ورود به گمرک و تشریفات گمرکی از قبل مشخص شده اند اما این بین برخی تبصره ها وجود دارد که ممکن است افراد را به شک و شبه سوق دهد. در زیر تلاش شده است تا تمام این موارد مشخص گردد:
- اگر کالایی در هنگام ورود بخش از آن کثر گردد و از روش های غیر مجاز وارد کشور شود، جز کالاهای قاچاق گمرکی محسوب می شود.
- اگر کالایی که ورود آن ممنوع بوده تحت نام ها و مصارف دیگر وارد شود، جز کالاهای قاچاق دسته بندی می شود.
- چنانچه به همراه کالاهای ورودی، کالای دیگری نیز وارد گردد و نام آن در مدارک عنوان نشده باشد، کالای قاچاق گمرکی محسوب می گردد.
- در مواردی که مدارک مربوط به ورود کالا در زمان مقرر ارائه نشود و ورود آن مشروط باشد، چنانچه مدارک تکمیل نگردد، جز کالاهای قاچاق گمرکی دسته بندی می شود.
- چنانچه اسناد ارائه شده به واحد گمرک خلاف واقع و ساختگی باشد.
مواردی که در بالا عنوان شد، برخی از تبصره های موجود و مهم می باشد که فرد باید حتما به آنها آگاه باشد. اما در خصوص بحث قاچاق گمرکی مباحث متفرقه ای نیز وجود دارد که توجه به آنها الزامی است.
1-چنانچه کالایی بدون پرداخت عوارض گمرک از این سازمان خارج شود، جز قاچاق گمرکی محسوب می شود:
برخی از بازرگانان بدون اینکه تشریفات گمرکی را پشت سر بگذارند، کالای تجاری خود را از گمرک خارج می نمایند. با این کار در بازار، این کالا جز اموال قاچاق محسوب می شود. در این شرایط اداره گمرک این حق را دارد تا کل کالا را بازگردانده یا بهای کامل جنس را از شرکت یا نماینده قانونی آن طلب نماید. باید در نظر داشته باشید که اگر بخشی از این کالا از آن کسر شود نیز جز قاچاق گمرکی به حساب می آید.
2-تعویض کالا:
گاها مشاهده شده است که برای برخی از کالاها که مشروط شده یا ممنوع الصدور هستند با نام های جایگزین پروانه صادر می شود. این پروانه در بعضی موارد دارای ارزش بیشتری نسبت به آنچه که در واقع می باست باشند، هستند. لذا می توان کالای فوق را در دسته کالاهای قاچاق و غیرمجاز دسته بندی نمود.
برای کالای قاچاق جرائم و تخلفات بسیاری وجود دارد که در زیر برخی از آنها بیان شده اند تا بیشتر با آنان آشنا شوید.
آشنایی با جرایم قاچاق گمرکی:
به صورت کلی اینگونه تخلفات در دو دسته تقسیم بندی می شوند. برخی از این تخلفات مالی بوده و برخی دیگر نیز غیر مالی هستند. در دسته جرایم مالی می توان به موارد عنوان شده در لیست زیر اشاره کرد:
- اختلاس هایی که ممکن است برای قاچاق گمرکی صورت گیرد.
- عوارض و هزینه هایی که به دلیل باند بازی یا پنهان کاری از مالکان و صاحبان تجارت اخذ نشود.
- جرائم مربوط به اخاذی که گاها برای ورود کالای قاچاق مشاهده می شود.
- انواع پولشویی هایی که در انجام پروسه گمرکی ممکن است صورت پذیرد.
- دخیل نمودن منافع شخصی و زیرپا گذاشتن اهداف ملی در زمان وارد نمودن کالا به داخل کشور.
- سرقت و دزدی که گاها در انبارهای گمرکی صوت می گیرد و منجر به خروج کالا و وارد شدن آن به بازارهای دولتی می شود.
اگر جرائم و تخلفات صورت گرفته دارای ماهیت غیرمالی باشد، می توان آنها را در یکی از دسته های زیر طبقه بندی نمود:
- چنانچه افراد بدون دلیل کافی و محکمه پسند به قاچاق گمرکی و مواردی از این قبیل محکوم شوند.
- چنانچه افراد بدون هیچگونه دلیل اقدام به ترک فعل نموده و تحت پیگیری و تعقیب قرار گیرند.
به صورت کلی باید در نظر داشته باشید که جرائم و بحث قاچاق گمرکی بسیار پیچیده و البته گسترده می باشد. به همین دلیل نیاز می باشد تا حتما افرادی آگاه به امور، مسائل را پیگیری نمایند. از همین سو تنها اطلاعات عملی نمی تواند در این حوزه پاسخگو باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره ی رایگان به دفتر حقوقی بهرام کنعانی مراجعه کنید.
جمع بندی:با توجه به مواردی که در بالا عنوان شد، می توان متوجه شد که موارد گمرکی و مراجع پیگیر آن گاها در بین تبصره ها و مفاد مختلفی قرار می گیرند که پیگیری آنها سخت و چالش برانگیز می باشد. اینگونه تخلفات می توانند هزینه های گزافی را به همراه داشته باشند که گاهی نیز سهوا صورت گیرند لذا توصیه می شود تا افراد آگاه به این امور پیگیر مسائل مربوطه شوند. در برخی موارد تخلفات مربوطه به نوع کالا و ویژگی های آن وابسته بوده و در برخی موارد نیز افراد به صورت آگاهانه قصد دارند تا قوانین موجود را نادیده گرفته و برای مقاصد و اهداف شخصی اقدام به انجام فعالیت هایی می کنند که باعث برهم خوردن تعادل بازار می شود. همین مورد نیز در دراز مدت بر روی اقتصاد اثرگذار می باشد. دولت نیز چون برای بحث رشد اقتصادی بر مسائل پولی و مالی نظارت کامل و دقیقی دارد در مقابل اینگونه تخلفات بسیار سختگیرانه عمل می نماید.
با توضیحات این مقاله می توان متوجه شد که هر کالایی که بر خلاف قوانین وضع شده وارد شود، حقوق گمرکی را پرداخت نکند، تفاوت اسمی و عملی در کالا وجود داشته باشد و یا مواردی از این قبیل را شامل شود، به عنوان کالای قاچاق گمرکی شناخته می شود. با در نظر گرفتن این مورد که کالای فوق می تواند بازار تجار را برهم زده و اغتشاش به وجود آورد لذا به صورت جد باید با آن مقابله نمود. در مقاله فوق تلاش گردید تا برخی از جرائم مهم و تبصره هایی که در این حوزه وجود دارند را به صورت مختصر شرح دهیم.
برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره ی رایگان به دفتر حقوقی بهرام کنعانی مراجعه کنید.